Dirigent Ingrid Sälka Kuipers


  

Sinds 1992 ben ik als dirigent werkzaam met diverse koren in de regio Overijssel, Achterhoek, en het Gooi. Mijn ervaring op koorgebied is zeer breed; van het coachen van een Gospelband, kleine ensembles (5 vrouwen) tot grote koren (120 mensen), als vaste, interim of invaldirigent, werken met en het oprichten van projectkoren (Projectkoor Baarn, VoQ Zutphen, Femmes&Co. Amersfoort), van a capella ensembles tot popkoor, kamerkoor en gemengd kerkkoor met en zonder begeleidende musici. Het repertoire strekt zich uit van Gregoriaans tot Hedendaags Klassiek en lichte muziek zoals musical, theater en filmmuziek, close harmony, pop enzovoort.

In 1995 ben ik afgestudeerd bij Pierre Ruhlmann (Conservatorium ArteZ Enschede) voor het diploma piano Docerend Musicus. Het praktijkdiploma Koordirectie heb ik in 2001 behaald aan het IDE bij Joop Schets. Diverse korte cursussen op het gebied van ensemble-leiding en koordirectie vullen het geheel aan (Kurt Thomas, SNK Koor&Ensemble, Orkestdirectieweek Delft via SNK ). Naast het werken met koren, heb ik o.a. lesgegeven aan de Musikschule Burg Steinfurt (D). Tevens heb ik in mijn toenmalige woonplaats Nijverdal een eigen pianolespraktijk gevoerd.  

In de loop van de tijd merkte ik dat mijn voorkeur uitging naar het werken met kleine groepen. Het vergt doelgericht, intensief en nauw samenwerken. Als dirigent ben je dan meer motivator en inspirator dan 'leidinggevende' zoals bij een groot koor van 120 man. Wat betreft het repertoire stel ik graag bijzondere programma's samen waarbij (als het even kan) samenwerking wordt gezocht met andere kunstdisciplines zoals bv dans en theater.

Meer informatie over mijn achtergrond, opleidingen en andere werkzaamheden als kinder-&jongerencounselor vind je op www.iskacoaching.nl en via Linkedin.

Foto Shaffy-project VoQ video, 2011